Een goede balans tussen professionaliteit en persoonlijkheid. Dat is het stokpaardje van Coert Blom. Hij is niet alleen zelfstandig bedrijfsarts, maar geeft ook second opinions, verzorgt opleidingstrajecten voor inzetbaarheidscoaches én hij is organisatieadviseur. Via Aditum Arbo werkt hij onder andere bij een groot accountantskantoor. Daar ziet hij doorlopend hoe belangrijk zo’n balans is – niet alleen voor hemzelf, maar ook voor de mensen die hij begeleidt.

Je moet jezelf leren kennen. Waarom doe je wat je doet? En wat is de zin ervan? Dat soort vragen stel ik regelmatig in mijn praktijk.

Als Coert niet aan het werk is, is hij vaak te vinden op zijn boot waar hij graag aan klust. “Ik ben gewoon heel handig en vind het leuk om dingen te maken,” vertelt hij met een glimlach. “Al heb ik wel geleerd dat verbouwen ook een groot deel ego is – omdat je graag iets wilt manifesteren. Met mijn breinstructuur moet zo’n manifestatie ook tastbaar zijn. En dus klus ik aan een boot.” Zo’n soort zelfreflectie is typerend voor Coert, die deze inzichten ook meeneemt in zijn praktijk: “Je moet jezelf leren kennen. Waarom doe je wat je doet? En wat is de zin ervan? Dat soort vragen stel ik regelmatig in mijn praktijk.”

Mensen in hun context zien Mensen in hun context zien

De matchmaking is uitstekend. Aditum kijkt goed welke bedrijfsarts past bij de behoefte van de klant. Omgekeerd kijken ze ook goed naar wat past bij mij

Van ziekenhuis naar bedrijfsgeneeskunde

Coerts loopbaan begon in de jaren 90 met zijn studie geneeskunde in Maastricht. “Ik wilde altijd al het werken met mensen combineren met techniek,” vertelt Coert. “Tijdens mijn studie wipte ik constant heen en weer tussen mijn sociale, empathische eigenschappen en mijn praktische kant.” Na zijn studie werkte hij eerst in de psychiatrie en deed ervaring op bij verschillende ziekenhuisafdelingen. Daarna volgde de huisartsopleiding in Rotterdam, met een intensief eerste jaar in Terneuzen. “Ik woonde bij de huisarts in en deed zelf de triage voor de hele stad. Het was eigenlijk onverantwoord zwaar.”

Mensen in hun context zien

Zoektocht naar de juiste balans

De hoge werkdruk en emotionele betrokkenheid in de huisartsenpraktijk bleken te veel voor Coert. “In tien minuten een diagnose stellen en advies geven was gewoon te kort. Bovendien kon ik mezelf niet goed begrenzen – ik nam het leed van mensen te veel mee,” legt hij uit. Na een periode van werken in de psychiatrie en het ontwikkelen van zorgprogramma’s, kwam hij tot een belangrijk inzicht: “Je moet leren dat het lijden van de persoon voor wie je werkt, niet van jou is. Als je mee gaat lijden, hou je dit soort werk niet vol.”

Als je een prognose geeft en daar een tijdspad aan koppelt, wordt het scenario voorspelbaar. Dat is voor alle betrokken partijen heel fijn.

Mensen in hun context zien

De kracht van prognoses durven geven

In 2018 maakte Coert de overstap naar de bedrijfsgeneeskunde. “Er ging een wereld voor me open. Ik vind het zo mooi om te kijken hoe een verzuimtraject loopt, waarom bepaalde afslagen zijn gemist op het werk en hoe je dat vervolgens kunt repareren.” Als bedrijfsarts durft hij duidelijke prognoses te geven. “Veel artsen zijn daar huiverig voor. Maar als je een prognose geeft en daar een tijdspad aan koppelt, wordt het scenario voorspelbaar. Dat is voor alle betrokken partijen heel fijn. Natuurlijk moet je het lef hebben om daar een fout in te mogen maken. Maar als je goed communiceert, creëer je duidelijkheid en perspectief voor zowel werkgevers als werknemers.”

Focus op duurzame inzetbaarheid

Voor Coert is het essentieel dat elk verzuimtraject wordt omgezet in een leertraject. “Je moet kijken naar iemands persoonlijkheid, structuur en breinbedrading. Het gaat erom dat mensen leren van wat er is gebeurd, zodat ze duurzaam inzetbaar blijven.” Daarbij ziet hij grote verschillen per branche: “In de accountancy heb je relatief veel mensen die heel gestructureerd denken. In de zorg werk je juist vaak met mensen die moeten leren zakelijker te zijn. Het is fascinerend om per beroepsgroep verschillende typologieën te zien en daar je aanpak op aan te passen.”

Mensen in hun context zien

Veelzijdige aanpak

Coert zegt het zeer interessant te vinden om voor en met verschillende beroepsgroepen te werken. Hij houdt namelijk van veelzijdigheid. Zijn werk beperkt zich dan ook niet tot de praktijk die hij als zelfstandig werkend bedrijfsarts voert. Vanuit zijn thuiskantoor in Arnhem voert hij second opinions uit, waarbij zijn ervaring met complexe verzuimtrajecten goed van pas komt. “Ik vind het belangrijk om een goed onderscheid te maken tussen wat mensen medisch mankeren, hun loopbaan en wie ze zijn. Bij second opinions is vaak sprake van vastgelopen situaties door bejegening of wantrouwen. Door problemen objectief te benoemen, heb je oog voor iemands lijdensdruk én kun je een onafhankelijk advies geven. Uiteindelijk streef je naar een goede balans tussen professionaliteit en persoonlijkheid van een werknemer. Dat is echt een van mijn stokpaardjes. Die kenmerken hoeven niet naar één kant uit te slaan. Het is zaak te streven naar een middenweg.”

Context van verzuim

De grootste opdracht die Coert als zelfstandig bedrijfsarts op dit moment vervult, is die bij een groot accountantskantoor. Hij is daar ook actief als organisatieadviseur, waar hij samen met een HR-functionaris werkt aan het trainen van leidinggevenden. “Aan hen geef ik mee dat je de context van verzuim moet kunnen begrijpen om goede begeleiding te kunnen doen. Door trends te signaleren op populatieniveau, kun je echt werken aan cultuurverbetering binnen het hele bedrijf.”

Afsluitend

Ruimte om bedrijfsvoering te doen zoals ik dat wil

Mensen in hun context zien

De opdracht voor het accountantskantoor, vond Coert via Aditum Arbo. Coert raakte met Aditum Arbo in contact nadat hij zelf een bericht plaatste op LinkedIn. Over de samenwerking die daarop volgde, zegt hij zeer tevreden te zijn. “Ze hebben me aan hele leuke klanten geholpen en focussen zich goed op hun professionele rol en op waar zij goed in zijn. Dat geeft mij alle ruimte om mijn bedrijfsvoering te doen zoals ik dat wil.” Coert waardeert vooral de transparante werkwijze: “De matchmaking is uitstekend - ze kijken goed welke bedrijfsarts past bij de behoefte van de klant. Omgekeerd kijken ze ook goed naar wat past bij mij. Bij het accountantskantoor zochten ze specifiek een bedrijfsarts die ook aan preventie en cultuur wilde werken. Die match is perfect gebleken. Ook al omdat ik aangaf graag een opdracht te doen in de buurt van Amsterdam. Want daar woont mijn lief en ligt ook nog eens mijn boot waar ik maar al te graag aan klus.”