Veelgestelde vragen
Indien werknemer het niet eens is met het medisch inhoudelijke oordeel van de eigen bedrijfsarts. Deze kan betrekking hebben op verzuimbegeleiding, een uitgevoerd arbeidsgezondheidskundig onderzoek en over het al dan niet hebben van een beroepsziekte, kan hij/zij een deskundigenoordeel aanvragen.
Werknemer geeft zijn/haar wens voor een Second Opinion aan bij zijn/haar reguliere bedrijfsarts. Bedrijfsarts beoordeeld of er zwaarwegende redenen zijn om het verzoek niet te honoreren. Bij een inzet zal werknemer, samen met de reguliere bedrijfsarts een Second Opinion arts selecteren, een machtiging verzorgen t.b.v. dossieroverdracht en een vraagstelling formuleren voor de Second Opinion arts.
Van zwaarwegende argumenten om een Second Opinion af te wijzen is sprake bij herhaaldelijk en/of onnodig gebruik van een Second Opinion. Er volgt dan geen Second Opinion. Zodra deze situatie zich voordoet, is het zaak dat de bedrijfsarts hierover een duidelijke aantekening maakt in zijn dossier inclusief bijhorende argumenten.
In veel gevallen zal werknemer dit delen, echter het traject is volledig geanonimiseerd. Een eventuele factuur is ook bijvoorbeeld niet voorzien van de naam van betrokken werknemer.
Wanneer een werknemer geen vertrouwen heeft in de te raadplegen Second Opinion bedrijfsarts, kan hij om een andere Second Opinion bedrijfsarts vragen. De kosten zijn dan voor de werknemer. Wanneer de werkgever bereid is hierin mee te gaan en de kosten te dragen dan mag dat ook, echter van een anonieme second opinion is dan geen sprake meer.
Een Second Opinion heeft geen opschortende werking t.o.v. het bestaande re-integratieadvies. De werknemer en werkgever moeten het proces verder blijven doorlopen met het advies van de eigen bedrijfsarts en ervoor zorgen dat de zaken die nodig zijn tijdig worden opgesteld.
Het advies van de Second Opinion Arts is niet bindend. De reguliere bedrijfsarts mag de Second Opinion uitspraak naast zich neerleggen. Dit moet dan wel zeer goed onderbouwd in het medisch dossier worden vastgelegd. Het kan vervolgens betekenen dat de werknemer een andere bedrijfsarts wil, omdat het vertrouwen weg is. Dat gaat dan cf geldende procedure en is mogelijk.
De beschikbare medische informatie rond het Second Opinion item. Hiervoor dient werknemer een machtiging te ondertekenen.
Het duurt ongeveer drie 3 weken voordat de cliƫnt een Second Opinion-oordeel heeft.
Na het consult zal de Second Opinion arts zijn advies weergeven in een terugkoppeling. Werknemer kan ervoor kiezen deze te delen met zijn/haar reguliere bedrijfsarts of deze te blokkeren, in het laatste geval gebeurd er dan in feite niets met het advies van de Second Opinion arts.
Het advies van de Second Opinion Arts is niet bindend. Indien werknemer het advies wel deelt met zijn/haar reguliere bedrijfsarts dan kan de reguliere bedrijfsarts de Second Opinion uitspraak naast zich neerleggen. Dit moet dan wel zeer goed onderbouwd in het medisch dossier worden vastgelegd. Het kan vervolgens betekenen dat de werknemer een andere bedrijfsarts wil, omdat het vertrouwen weg is. Dat gaat dan conform de geldende procedure en is mogelijk.