Dat de zorgsector dynamisch en veelzijdig is, wordt onderstreept als je naar de loopbaan van Inge Klous kijkt. In 1986 begon ze met werken in de zorg. Sindsdien heeft ze verschillende functies gehad. Ze begon als verpleegkundige in een ziekenhuis. Daarna werkte ze onder meer als triagist bij een huisarts en als verpleegkundig centralist bij een 112-meldkamer. Nu is ze zelfstandig arboverpleegkundige. “De switch naar de bedrijfsgezondheidszorg heb ik heel bewust gemaakt,” vertelt Inge.

Ik vind het heel fijn om deze ervaring mee te kunnen nemen in het gesprek met werknemers. Iedereen is verantwoordelijk voor zijn eigen (werk)geluk.

De onregelmatigheid van haar eerdere functies begon Inge tegen te staan, zo legt ze uit. “Toch wilde ik heel graag in de zorg blijven werken. In het kader van mijn eigen langdurige inzetbaarheid ben ik toen gestart met een opleiding tot arboverpleegkundige.” Haar keuzes helpen Inge ook nu nog in het werk dat ze doet. “Ik vind het heel fijn om deze ervaring mee te kunnen nemen in het gesprek met werknemers. Iedereen is verantwoordelijk voor zijn eigen (werk)geluk. Dat betekent soms lastige keuzes maken. Mijn verhaal kan mensen helpen om in beweging te komen.”

Inge Klous zittend Inge Klous zittend

Ik voel door met Aditum Arbo te werken dat ik onderdeel uitmaak van een team. Dat spreekt me heel erg aan.

Stappen richting ondernemerschap 

Zo zette Inge zelf stappen richting het zelfstandig ondernemerschap. “Ik houd van de afwisseling. Maar belangrijker nog: dat de aandacht uitgaat naar mijn verhaal en niet primair naar het cv. Ook vanuit Aditum Arbo merk ik dat er aandacht is voor mij, voor de mens achter de professional.” Inge zegt het fijn te vinden dat Aditum Arbo de keuze begrijpt. “Er wordt niet op aangedrongen dat ik in loondienst moet gaan. Ik merk in alles dat ze het juist prima vinden dat ik deze keuze bewust heb gemaakt. Ze zijn in staat om het als meerwaarde te vertalen naar de klant. Tegelijkertijd geven ze het gevoel dat je onderdeel uitmaakt van een team.”

Bloemen Inge Klous

Acquisitie is niet een van mijn sterke kanten. Voor veel zzp’ers in de zorg geldt dat het niet de kern is van wat ze eigenlijk doen.

Opdrachten die passen

“Ik voel me erg gerespecteerd en ik word op waarde geschat,” vervolgt Inge. “Dat is voor mij een erg belangrijk gevoel.” Ook bij het vinden en kiezen van opdrachtgevers voelt Inge dat. “Acquisitie is niet een van mijn sterke kanten. Voor veel zzp’ers in de zorg geldt dat het niet de kern is van wat ze eigenlijk doen. Daarbij is een beetje hulp fijn. In die behoefte word ik erg gehoord. Daarnaast weet ik op welke plekken ik kan floreren. Dat is vooral zo bij zorginstellingen, sociale werkplaatsen en in kantooromgevingen. Ook dit wordt altijd meegenomen bij het zoeken naar opdrachten. Op deze manier vinden we altijd wel een opdracht die bij mij past.”

Oprechte aandacht is wat mij betreft het speerpunt van Aditum Arbo. Dit waardeer ik zeer.

Bank Inge Klous

Oprechte aandacht

Wat Inge vooral bevalt, is de betrokkenheid die ze ervaart. “Oprechte aandacht is wat mij betreft het speerpunt van Aditum Arbo. Dit waardeer ik zeer. Er is niet alleen aandacht voor de klanten, maar ook voor de zorgprofessionals met wie ze samenwerken. Bij het fijne één-op-één-contact dat er is, heb ik nooit het gevoel op de schopstoel te zitten. Integendeel: als ik een vraag heb, krijg ik altijd snel en zo nodig uitgebreid een reactie. Ik ben zelf gewend om te zeggen wat ik doe en te doen wat ik zeg. Dat verwacht ik ook van anderen. Bij Aditum Arbo is dit zeker het geval. En de communicatie is altijd erg transparant. Ook Planningsagenda helpt mij om op een makkelijke manier alle communicatie duidelijk te laten verlopen.”

Afsluitend

Helemaal ontzorgd

Gerespecteerd en op waarde geschat

Inge zegt dat ze zich als zzp’er helemaal ontzorgd voelt. Ze werkt momenteel bij zo’n twee tot drie verschillende bedrijven per week. “Ik heb nu meer grip op mijn eigen agenda en kan zelf aangeven hoeveel uren ik per week wil werken. Daardoor kan ik ook tijd vrijmaken voor dingen die ik buiten mijn professionele leven belangrijk vind: ik kom met onze zoon en man graag in Spanje en geniet daar van de relaxte manier van leven. Ook sport ik graag en maak ik regelmatig tijd vrij voor een fijne dag met vriendinnen. Het is voor mij een heel bewuste keuze om die tijd zo in te delen. Daardoor kan ik juist ook als zorgprofessional beter functioneren.”